Piškotki

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnega mesta v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim mestom prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto, pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

 

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev, najpogostejše funkcije e-poslovanja brez njih ne bi bile mogoče. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih mestih pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več: uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posameznega spletnega mesta (podrobnosti o prilagoditvah posameznega spletnega mesta), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika itd.. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove spletnega mesta.

 

 

Seznam piškotkov na spletnih mestih podjetja

Piškotki, ki jih podjetje uporablja na spletnem mestu omogočajo delovanje in upravljalcem pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za njegove uporabnike. Piškotki ne morejo poškodovati njihovega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Z uporabo spletnega mesta podjetja se obiskovalci in uporabniki strinjajo, da to spletno mesto nastavi piškotke na njihovem računalniku ali mobilni napravi.

 

Podjetje na svojih spletnih mestih uporablja sledeče piškotke:

 

 

 

1) Nujni piškotki

Ime piškotka

Čas shranjevanja

Upravljalec s podatki

.Nop.Customer

1 leto

ELPEC

.ARRAffinitySameSite

do konca seje

ELPEC

.Nop.Session

do konca seje

ELPEC

EUCookieSettings

1 leto

ELPEC

ARRAffinity

do konca seje

ELPEC

EUCookie

1 leto

ELPEC

ARRAffinitySameSite

do konca seje

ELPEC

 

 

2) Analitični piškotki

Ime piškotka

Čas shranjevanja

Upravljalec s podatki

_gid

1 dan

Google

_ga

2 leti

Google

_gat_gtag_UA_178271143_1

do konca seje

Google

 

 

3) Piškotki za napredno oglaševanje

Ime piškotka

Čas shranjevanja

Upravljalec s podatki

_fbp

3 mesece

Facebook

 

 

Upravljanje in brisanje piškotkov

 

V kolikor uporabniki želijo spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storijo z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov jim večina brskalnikov omogoča, da sprejmejo ali zavrnejo vse piškotke, sprejmejo samo določeno vrsto piškotkov ali pa jih opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišejo. Če uporabniki spremenijo ali izbrišejo brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenijo ali nagradijo njihov brskalnik ali napravo, bodo morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če uporabniki pri tem potrebujejo pomoč, lahko informacijo o tem pridobijo v brskalnikovi pomoči uporabnikom.